Een gezonde huid dankzij de juiste vitaminen en mineralen 

  • Home
  • Page
  • Een gezonde huid dankzij de juiste vitaminen en mineralen 

Iedereen heeft graag een gezonde huid. Er zijn verschillende factoren die de huid beïnvloeden. Eén van de belangrijkste factoren is voeding. Veel huidproblemen, zoals uitslag, eczeem of een droge huid, kunnen wijzen op een gebrek aan belangrijke voedingsstoffen. Daarom wordt er bij huidproblemen steeds meer aandacht besteed aan een gezond voedingspatroon. We bespreken hieronder het belang van vitaminen, zoals vitamine C en mineralen.

Vitamine C: belangrijkste voedingsstof

Vitamine C is de belangrijkste voedingsstof als het om je huid gaat. Het heeft invloed op de vorming van collageen in de diepere huidlaag. Daarnaast beschermt het tegen UV-schade en helpt het de huid hydrateren. Vitamine C is te vinden in onder andere kiwi’s, citrusvruchten, zoete aardappels en sojabonen. Als je tekort komt, is het aan te raden om vitamine C supplementen te nemen.

Vitamine A voor celgroei

Naast vitamine C helpt ook vitamine A bij het bouwen van collageenvezels en stimuleert celgroei. Als je vitamine A te kort komt, zal je last krijgen van een droge huid. Voedingsmiddelen die vitamine A bevatten zijn meloen, abrikozen, broccoli, pompoen en eieren.

Vitamine B complex: combinatie van vitaminen

Vitamine B complex bestaat uit acht verschillende vitaminen die allen bijdragen aan de vernieuwing van huidcellen. De huid geneest sneller dankzij vitamine B en het helpt als je last hebt van uitslag of jeuk. Er zijn vitaminen B die helpen tegen ontstekingen, die hydraterend werken en die helpen bij de aanmaak van nieuwe huidcellen. Vitamine B krijg je binnen via vlees, vis, noten en graanproducten.

Vitamine D: enige vitamine die je zelf aanmaakt

Vitamine D is bijzonder. Het is namelijk de enige vitamine die je lichaam zelf kan aanmaken met behulp van de zon. Helaas is de zon zeker in de donkere wintermaanden niet altijd aanwezig. In die maanden is het aan te raden vitamine D supplementen te nemen, zodat je altijd voldoende vitamine D hebt.

Vitamine E voor essentiële vetzuren

De laatste vitamine is vitamine E dat huidcellen beschermt tegen oxidatieve stress en helpt om ontstekingen te voorkomen wanneer het immuunsysteem beschadigd is. De huid wordt gehydrateerd en de barrièrefunctie van je huid wordt versterkt. Vitamine E vind je in vis, zaden, noten en avocado.

Zink: onmisbaar mineraal voor je huid

Mineralen maakt je lichaam niet zelf aan. Daarom moet je ook deze via voeding binnen krijgen. Voorbeelden zijn calcium, magnesium, ijzer en zink. Allen zijn belangrijk voor een goede gezondheid, maar zink is belangrijk als het om je huid gaat. Het helpt een geïrriteerde huid kalmeren en bevordert het genezen van wonden. Wanneer je een tekort hebt aan zink, zie je dat snel terug op je huid. Dan kun je last krijgen van striae en genezen wonden langzaam. Zink kun je via voeding, zoals erwten, bonen, yoghurt, rundvlees en pinda’s binnen krijgen, maar er bestaan ook supplementen die zink bevatten.

Multivitaminen

Denk je nu dat je zowel vitamines, als vitamine C en B en mineralen nodig hebt, dan kun je kiezen voor multivitaminen. Deze supplementen bevatten een uitgebalanceerde mix van de belangrijkste vitamines en mineralen. Welke multivitaminen het beste zijn voor jou, is afhankelijke van de tekorten die je hebt. Voor elk huidprobleem is een geschikte combinatie te vinden. Laat je bij twijfel goed adviseren, zodat je er zeker van bent dat je de juiste vitaminen en mineralen neemt voor een stralende huid.

Comments are closed

Chat openen
Neem contact op via WhatsApp
Hallo 👋Kunnen we je helpen?