Alles om veel voorkomende huidproblemen te voorkomen (en op te lossen!)

Je huid is het grootste orgaan van je lichaam. Wanneer bepaalde processen in het lichaam verstoord raken, zal de huid als eerste een waarschuwingssignaal afgeven. Denk bijvoorbeeld aan een onrustige huid bij een verkeerd voedingspatroon of stress. De conditie van de huid kan heel veel vertellen over jouw fysieke- en mentale gezondheid.

Helaas kampen veel mensen met huidproblemen. Ontstaan door externe factoren, maar ook door ons eigen gedrag of levensstijl. Veel voorkomende huidproblemen zijn acné, eczeem, netelroos en dermatitis. Veel van deze huidproblemen kunnen echter voorkomen of in elk geval verminderd worden door het aanpassen van de levensstijl en het gebruik van de juiste producten.

Kamp jij met huidproblematiek en heb je het idee dat je inmiddels alles hebt gedaan om dit op te lossen, maar lukt dit maar niet? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt om veel voorkomende huidproblemen te voorkomen, op te lossen of in elk geval voor een groot deel te verminderen.

Gebruik de juiste verzorgingsproducten

Mensen met een al gevoelige huid vinden het vaak lastig om de juiste verzorgingsproducten te vinden. Sommige verzorgingsproducten kunnen de huidproblemen namelijk een pak erger maken. Daarom is het altijd van belang om een kwalitatief merk te kiezen en dan het liefst een merk zonder allergenen, die anti-allergisch getest is. Denk bijvoorbeeld aan de producten van Clinique. Hier worden geen schadelijke stoffen aan toegevoegd, waardoor ze de huid niet onnodig uitdrogen, beschadigen of allergische reacties opwekken.

Ook met een gevoelige huid blijft het belangrijk om de huid goed te beschermen. Zorg er wel voor dat je niet te dikke lagen opsmeert. Op die manier krijgt de huid weinig ruimte om te herstellen en te ademen, waardoor deze uit kan drogen. Met de juiste producten én de juiste toepassing blijft de huid in topconditie.

Douche niet te vaak

Het is helemaal niet gezond voor de huid om dagelijks ingesmeerd te worden met shampoo of zeep. Op die manier droog je de huid onnodig uit. Daarom wordt met name bij mensen met eczeem en psoriasis aanbevolen om niet te vaak te douchen. Opfrissen doe je gewoon met een doekje. Als je toch onder de douche gaat, zorg er dan voor dat de temperatuur niet te hoog staat en smeer de huid na afloop in met een hydraterende zalf om verdere uitdroging te voorkomen.

Pas je voedingspatroon aan

Ze zeggen niet voor niets “je bent wat je eet!” En ja, het is inderdaad heel belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Niet alleen voor je lichaam zelf, maar ook voor je huid. Probeer daarom bewerkte voeding zoveel mogelijk te vermijden en laat alcohol zo goed als staan. Sommige mensen reageren ook erg sterk op zuivelproducten. Er zijn aanwijzingen dat het drinken of eten van veel zuivelproducten ook extra acné kunnen veroorzaken.

Houd een dagboekje bij

Merk je regelmatig een plotselinge uitbraak van eczeem, acné of een ander huidprobleem? Ga dan bij jezelf na of je iets anders hebt gegeten of gedaan vandaag. Het kan zelfs slim zijn om tijdelijk een dagboekje bij te houden. Schrijf hierin wat je eet en drinkt, hoe vaak je doucht, welke verzorgingsproducten je gebruikt, enzovoorts. Op die manier ontdek je wellicht de oorzaak van het probleem, waardoor je dit eenvoudiger kunt vermijden.

Comments are closed

Chat openen
Neem contact op via WhatsApp
Hallo 👋Kunnen we je helpen?