De gezondheidsvoordelen van chocolade

 Chocolade is een populair snoepgoed en wordt niet alleen in zijn originele vorm verkocht in repen, maar ook verwerkt in bijvoorbeeld taarten, koekjes en dranken. Maar wist je dat chocolade eigenkijk ook gezond is? In dit artikel lees je waarom dit snoepgoed niet alleen lekker is, maar ook goed voor je gezondheid is.

Ondersteunt hart- bloedvaten

Volgens wetenschappelijk onderzoek dat gepubliceerd is in European Heart Journal, verminder je de risico's op hartaanvallen en beroerten met een derde als je dagelijks chocolade eet. Vooral pure chocolade heeft een positief effect dankzij de aanwezigheid van antioxidanten in de cacaoboon, flavanolen. Deze bevorderen de bloedsomloop en werken bloeddrukverlagend en ontstekingsremmend. Vaak raken antioxidanten die van nature voorkomen in groenten, fruit, noten en bonen verloren wanneer je ze bewerkt. Bij flavanolen is dit niet het geval: deze blijven in het productieproces behouden. De aanwezigheid van flavanolen betekent natuurlijk niet dat je elke dag veel repen naar binnen moet werken: dagelijks 6 gram is genoeg om de conditie van je hart- en bloedvaten op peil te houden.

Gelukkig worden van chocolade

Door het nuttigen van chocolade, komt er endorfine in je hersenen vrij. Dit is een stof die door je lichaam aangemaakt wordt en zorgt voor een gelukkig en blij gevoel. In chocolade zit namelijk de stof fenylethylalanine, waardoor je hersenen die endorfine aanmaken. Endorfine komt in het algemeen ook vrij wanneer je vette of zoete voedingsmiddelen eet, waardoor hetzelfde blije en gelukkige gevoel wordt aangewakkerd. Bij het nuttigen van chocolade gebeurt het effect vaak net iets sneller, doordat er naast de aanwezige stof fenylethylalanine, de chocolade uit een combinatie van vetten en suikers bestaat. Veder bevat chocolade ook magnesium, dat een ontspannende werking heeft.

Gezondheidsclaims

Er zijn verschillende chocolademerken op de markt die de gezondheidsvoordelen benadrukken en in dit artikel heb je kunnen lezen dat deze voordelen wel degelijk bestaan. In Europa is Acticoa™ het eerste merk dat ook daadwerkelijk het recht heeft om deze gezondheidsclaims te gebruiken. Zij hebben namelijk bewezen aan de Europese voedsel- en warenautoriteit dat een dagelijkse dosis van 200 mg flavanolen die specifiek afkomstig zijn van Acticoa™-producten, bijdragen aan een normale bloedcirculatie en de elasticiteit van bloedvaten onderhoudt. Gezonde chocolade bestaad dus wel degelijk!

Comments are closed

Chat openen
Neem contact op via WhatsApp
Hallo đź‘‹Kunnen we je helpen?